Akyazı İlçesinde 2003 yılında kurulan fabrikada üretime geçen Cola Turka'nın Ülker Grubu tarafından satılarak piyasadan silinmesiyle ilgili gündem İstanbul Gençlik Platfomu kanalının yayınında konuşan Murat Ülker, dönemin Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un kendisini çağırdığını ifade ederek etmesiyle başladı..

Murat Ülker Cola Turka Projesinin başarısızlığını şu sözlerle anlattı.
"Sanayi Bakanı, babamın arkadaşı olur ismi lazım değil, beni Ankara'ya başbakanlığa çağırdı. Bana, 'Murat cebimde bir mektup var, seni ABD Büyükelçisi şikayet ediyor bu nedenle sana küçük bir ceza vereceğiz' dedi. Çok utandım tabii. Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığı, sen de bakansın ne demek ABD Büyükelçisi seni şikayet ediyor dedim. Böyle bir şey olabilir mi memlekette kanunlar var dedim ama kimse dinlemedi.Sonra 35 trilyonluk ceza yedik. Artık bizi ne kadar büyük görüyorlarsa 35 trilyonluk ceza verdiler. Devletin karışacağı işe niye giriyorsun denebilir ama devletin kola işine karışacağı kimin aklına gelir? Böyle kurmuşsun, şöyle imalat yapıyorsun diye devletin karışacağı. Bende de biraz delilik var herhalde, gittim devleti mahkemeye verdim. Devlet, Türkiye Cumhuriyeti. Mahkeme 7 yılın sonunda yanlış diyerek cezayı iptal etti. Cezayı ödemedik."
Dönemin Sanayi Bakanı Ali Coşkun, İş insanı Murat Ülker'in söylediklerine Akit TV'de katıldığı canlı yayında yanıt verdi.
.jpg?)
COLA TURKA'NIN HİKAYESİ..
Ülker'in 2003 yılında Coca Cola ve Pepsi'ye rakip olarak çıkardığı Cola Turka, çarpıcı reklamları ve uygun fiyatıyla 2005 yılında en çok satan ikinci kola markası oldu. Fabrikası Akyazı ilcesinde kurulu bulunan şirketin ilk reklam filminde, ABD'li ünlü komedyen Chevy Chase oynadı. Cola Turka'nın yanı sıra Çamlıca gazoz ve Saka Su, 2015 yılında Japonya merkezli DyDo Drinco adlı firma tarafından satın alındı.
İşte, Cola Turka'nın tarihçesi..
Cola Turka, Yıldız Holding A.Ş. firması tarafından 25 Haziran 2003 tarihinde piyasaya sürüldü. Sakarya'nın Akyazı ilçesinde, Yıldız Holding'e bağlı Della Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretildi.
Cola Turka markasıyla kola pazarına giren Ülker, tanıtım, pazara giriş ve ürünü tutundurma çalışmalarında agresif bir reklam kampanyasıyla rekabetçi fiyat uygulamasını, yerli ve milli olma unsuruyla birleştirdi ve kısa zamanda hızlı bir ivme aldı.
Cola Turka'nın ilk reklamı Haziran 2003'te yayınlandı. İlk reklamında Chevy Chase oynamıştır. Reklamda Chase, Amerika'da normal günlerinden birini geçirirken arkadaşının ve ailesinin Türk gibi davrandığını fark eder.
Daha sonra kendisi de Cola Turka içer. Türk gibi davranır. Ailesini, arkadaşını ve kendisini Türk gibi davrandıran Cola Turka'dır. Bu reklam ile ünlü olan içecek için daha sonra aynı konseptte reklamlar çekildi.

REKLAMLARI DİKKAT ÇEKTİ, SATIŞ REKORLARI KIRDI
3 litrelik şişe gibi farklı ürünler çıkararak tüketici alışkanlıklarını şaşırtması ve ezber bozması, kutu yada litrelik ürünleri rakiplerinden daha ucuza sunması ve yerli malı konseptini kullanması rekabet ve pazarda tutunma stratejisinin ana iskeletini oluşturdu.
Bu strateji başarılı oldu ve Cola Turka satış rekorları kırmaya başladı. Hatta öyle ki kuruluşundan iki yıl sonra 2005 yılında pazarda 2. sıraya yerleşti. Cola Turka, pazara girmeden önce Coca Cola yüzde 66, Pepsi yüzde 22.9 pazar payına sahipti.
Cola Turka 2006 yılında yeni imaj kampanyasında 'Hep Beraber' temasını işledi. Cola Turka'nın logosu ve ambalaj tasarımları da Hollywood'da yaşayan ünlü Türk tasarımcı Emrah Yücel tarafından yenilendi.
Cola Turka, 2005-2011 yılları arasında Beşiktaş futbol ve basketbol takımlarına sponsor oldu.

Rekabette ve özellikle pazara girişte düşük fiyat politikası çok uygulandı. Fakat düşük fiyat politikası çoğu zaman sürdürülebilir değildi. Bir süre sonra düşük fiyatların negatif etkisi hissedilmeye başlanır ve alternatif çözümler arandı.
ÜLKER, COLA TURKA İÇİN NİŞASTA FABRİKASI KURDU
Ülker düşük fiyattan kaynaklanan negatif etkiyi kırmak için maliyetlerini gözden geçirdi. Şeker piyasası devletçe sıkı kontrol edilen bir piyasa. spekülasyonları engellemek için devletçe yakından takip edilir ki maliyetlerdeki şeker girdisi tüm üreticiler için aynı kalsın.
Ülker, bu durumu değiştirebileceğini düşündü. Kolada kullanmak üzere, kendi nişasta bazlı şekerini üretme yoluna gitti. 2001'den bu yana yürürlükte olan şeker Kanunu'nun bazı maddelerindeki ifadelere dayanarak şeker ve mısır şurubu üreten bir tesisi Cargill ile ortak kurdu.
Cola Cola ve Pepsi aynı şeyi yapamıyordu çünkü bu yöntemde her kola fabrikasının yanına bir tane de nişasta tesisi kurulması gerekiyordu.
Cargill ile Ülker'in yüzde 50'şer ortak olduğu Pendik Nişasta Sanayi, nişasta bazlı şekerin ara maddesi olan nişasta sütünü Cargill'den satın alıp Ülker'e sattı. Ülker de nişasta sütünü, şekere dönüştürüp Cola Turka'da kullanarak maliyetlerde ciddi bir rekabet avantajı sağladı.

COLA TURKA'YA 30 MİLYON TL'LİK CEZA
Durumu fark eden rakipler Pepsi ve Coca Cola, şeker üretimi için devletten izin istediler. İzin verilmeyince Ülker'in dolaylı da olsa zaten bu işi yaptığını ileri sürerek rekabet koşullarına uymadığı ve yasal şeker kotasını aştığı gerekçesiyle Ülker'i şikayet ettiler.
Kola savaşları şikayetlerle resmiyete dökülünce Şeker Kurumu araştırma yaptı ve Cola Turka'ya bir yazı göndererek 'kota tahsisatı olmadığı için yapılacak üretimin kanuna aykırı olacağını' bildirdi. Bunun üstüne Şubat 2005'te Cargill, Ülker'e nişasta sütü satışını durdurdu.
Böylelikle Ülker'in nişasta bazlı şeker üretimi de sona erdi. Esas faaliyet alanı nişasta bazlı tatlandırıcı üretmek olan şirketler de ilke olarak son ürünü (nişasta bazlı tatlandırıcı) ihtiyacı olanlara kota çerçevesinde satmaya başladı.

Şikayetin sonucu olarak 30 küsur milyon liralık bir cezayla Ülker'in şeker operasyonu durduruldu. Ülker itiraz etse de durum değişmedi ve maliyet avantajı kaybolmuş olduğu gibi öngörmediği bir cezayı da ödemek zorunda kaldı.
COLA TURKA, COCA COLA KARŞISINDA DAHA FAZLA DİRENEMEDİ
Ürünlerinde uyguladığı tutundurma çalışmasına yönelik düşük fiyat uygulaması ise hâlâ devam ediyordu. Cola Turka çok büyük bir pazarlama ve reklam kampanyası ile ilk iki yılın sonunda Pepsi'yi de geçerek yüzde 20'lere ulaşan bir pazar payı elde etmişti.
Bu büyük kampanyalara Özellikle Coca Cola ciddi karşılık verdi. Promosyon kampanyalarını hızlandırıp satışları artırmak için bayilerinin kârlarını artırdı. 2003 yılında bugünün parasıyla 2 liraya sattığı 2.5 litrelik ambalajdaki Coca Cola'nın fiyatını, 1.75 liraya indirdi.
Coca Cola bununla kalmadı 6'lı kutu kola yanında bir paket çekirdek, 2.5 litrelik kolanın yanında da 1 lira değerindeki gazozu ücretsiz vermeye başladı. En büyük darbeyi ise bir anda bayi kâr payını yüzde 15'ten 30'a çıkarıp vadeli satışlara başlayarak verdi.

Coca Cola reklam kampanyalarında Türk markası olmadığı halde Türkiye'nin yapısına uygun reklamlar çıkarmayı başardı. Dünyanın bir çok ülkesinde yaptığı gibi iyi bir lokalizasyon çalışmasıyla birçok Türk markasına kıyasla daha yerel, daha geleneklere uygun reklamlar yayınladı
Karşı reklam ve kampanyalarla Cola Turka'nın pazar payı yüzde 15'lere geriledi. düşük fiyat dezavantajı ile birlikte zorlanmaya başladı. Ayrıca Müslüman bir ülkenin markası olması sebebiyle Orta Doğu ülkelerine ihracatın fırsat olabileceği konusu ise tereddütle karşılanıyordu.

PAZAR PAYINI KAYBETTİ, YABANCI ORTAK BULUNDU
Cola Turka, Türkiye pazarında dahi tutunma çalışmaları için ciddi pazarlama maliyetleri altına giriyor rekabeti iliklerine kadar hissediyordu. Bu durumda yeni bir maceraya atılmak sağlam bir ülke ortağı olmadan mümkün değildi. Yerinde üretim daha mantıklıydı.
Gelinen noktada Cola Turka'nın global marka olmak gibi hedefi yoktu. Ülke çapında artan üretim maliyetleri ve fiyat rekabeti yüzünden bir yerden sonra agresif pazarlama ve reklamda kesildi. Ülker, başa baş noktasını yakaladığı seviyede tutunma kararı aldı.
Tarihler 2010'u gösterdiğinde Ülker, Cola Turka'nın pazarlamasında tarihi bir karar alarak agresif olmaktan vazgeçtiklerini açıkladı. "Global bir oyuncu ile rekabet edip kolada para kaybetmek yerine, güçlü olduğumuz çikolata, bisküvi ve sakıza odaklandık" açıklamasında bulundular.
Bu açıklamadan sonra reklam rüzgarı kesildi. Cola Turka agresif pazar payı elde etme ve bölgesel bir marka olma yolundan vazgeçti hatta yüzde 15 olan pazar payı giderek küçüldü.

GODIVA'YI SATIN ALAN ÜLKER, İÇECEK SEKTÖRÜNDEN AYRILDI
Cola Turka'nın 2003 yılından 2010 yılına kadar 7 sene boyunca uyguladığı yoğun reklam kampanyası ile desteklediği tanıtım ve tutundurma politikasında kendisini rakiplerinden farklılaştırdığı üç ana unsur vardı:
* Yerlilik ve millilik
* Düşük Fiyat
* 3 litre tarzı farklı paketlemeler
Ülker, yerlilik ve millilik vurgusu sayesinde Cola Turka, büyük kola markalarının kaçırdığı yada ulaşamadığı pazarların hepsinde satılan tek marka haline geldi. Büyük reklam kampanyalarına ayırdığı bütçeyi kesince maliyetlerdeki negatif etki de kaybolmaya başladı.
Cola Turka büyük marketlerde hala raflarda yerini buluyordu ama özellikle Ülker kamyonunun yıllardır gittiği Anadolu’nun küçük illeri, köyleri ve kasabalarında rakiplerinin rekabetini hissetmiyordu.
Zaten başından beri Coca Cola ve Pepsi, yapılan ABD karşıtı ve antisemitik propagandalar yüzünden bu yörelerde kola içme alışkanlığını oturtamamış ve satışlarını artıramamıştı. Milliliği, düşük fiyatı ve 3 litrelik ambalajlarıyla Cola Turka buralara hakim oldu.
Buraların insanları Ülker'i destekleyerek hayatlarına kolayı sokmaktan çekinmedi. Ülker belki de istediğine ulaşmıştı. Pazar payı oldukça düşmüştü ama yerlilik ve millilik stratejisinin en çok karşılık bulduğu Anadolu'nun muhafazakar yörelerinde ve bakkallarında lider olmuştu.
Sonunda elbette olan oldu ve bisküvi ve çikolata pazarında global bir güç haline gelmek isteyen Ülker'in sahibi Yıldız Holding, United Biscuits ve Godiva gibi markaları satın alarak dünyanın 3. büyük bisküvi şirketi oldu.

COLA TURKA'YA NE OLDU?
Satın almadan kısa süre sonra 2016 yılında Cola Turca'nın yüzde 90 hissesini Japon şirketi DyDo Drinco'ya sattı. Cola Turka artık Ülker kamyonlarında taşınmayan ve dolayısıyla Anadolu'nun küçük köylerinde kasabalarında bile zor bulunur hale gelen bir ürün oldu.
Cola Turka şu an bazı bakkallar ve büyük toptancılarda hâlâ satılıyor.

2003 yılında Türkiye'nin en büyük kola üreticisi olmak için pazara dahil olan markanın şu an pazar payı yok denebilecek kadar az durumda.Öte yandan Trendyol, Hepsiburada, Sanal Migros gibi online alışveriş sitelerinde Cola Turka'nın satışı devam ediyor.
Yorum yazarak Medyabar Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Medyabar Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(27)Mkg - Yerli ve milli imiş!!!
Nişasta bazlı şeker den yapılan yerli ve milli kola.
Tebrikler ???
Acaba kaç kişi bu ayrıntıyı anladı ve yorumladı?
Cengizhan - Editörün kalemine sağlık. Müthiş anlatmış.
İngilizce Kemal.tmrk - Millet olmadan devlet olmaz.devleti ayakta tutan millettir.neden bu fedakâr insana sahip çıkılması.ccola ppsi gibi hayvanlarin malları ülkemizde satılıyor.biz kendi yerli mallarimizi tüketemiyecekmiyiz.bu nasıl bir yönetim anlayisidir.MURAT ABİ TVLERE ÇIK BUNLARİ HEPSİNİ ANLAT.
GERÇEKTEN İÇİM PARCALANDİ.YAHUDİLER ÜLKEMİZDE İSTEDİĞİ GİBİ AT KOŞTURUYOR.
NERDE BİZİM CASUSLARİMİZ HANGİ KÖŞEDE UYUYOR.KİME İKİLİ HİZMETLER EDİYOR.BİZ SONUNA KADAR YERLİ MALLARI TERCİH EDİYORUZ.??☝️?
Yorumcu78 - Devlet ceza kestiyse Haklıdır...Tam seçim öncesi bunu haber yapmak neden Murat bey ? Cok ilginç gercekten .... 1 Nisan Reklamınızı da unutmadık
Emine - Devlet yine niye yanında durmamış yerli iş adamını abd ye satmış hep bundan kaybettik zaten abd oldumu akan sular durdu bizim devlet adamlarında bir diyemedik Erbakan gibi banane Amerikadan diye
Ftepeli - Resmen yalan ABD ceza yazmasını istemiş FELANMIŞ fistikmis nerdeydin bu saate kadarda şimdi acikliyorsun murat ülker ne verdin bu memlekete de konuşuyorsun milletin cebini yıllardır yokluyorsun ,,,,şimdi pekii,,,, soyuyorlar utanmaz kepazeler,,,SENİ NEDEN ABD ŞİKÂYET ETSİN ZATEN EMRINDESIN FİNASEDE EDİYORLAR,,,YALANIN ORTADA,,,
Eyt Li Vatandaş. - Şu kola zıkkımını içmeseniz ölürsunuz sanki.bu ülkede kolanın çok satilması üzülecek bir durum.
Vatan Sevdalısı - ASİL anne babanın hayırsız faydasız VATAN haini evlâdı babasının helâl,lerine HARÂM karıştıran evlâdı DAHA iyi günlerin seni aileni ALLAH CC şikayet ettim bundan DAHA beter günlerin günleriniz olacak inşALLAH duacıyım duacı zaman her şeyin ilacı
ALLAH CC her şeyi ama her şeyi gören bilendir hiç ama hiç endişelenmeyin endişelenmiyorum,da rezil ve zelil bir şekilde bu dünyadan gidecek ne VATAN,ı ne itibarı kalacak yazın bi kenara bulaşmış olduğu HARÂM ve AHLAR sonu olacak
ALLAH CC yasaları belli değiştirilmez gevşetilemez yumuşatılamaz şahsî menfeatlarına göre değiştirilmez gevşetilemez yumuşatılamaz şahsî menfeatlarına göre değiştirilmez gevşetilemez yumuşatılamaz şahsî menfeatlarına göre yorumlanamaz HARÂM çok bunda HARÂM
Saygılarımla
alişan kardeşiniz
gazeteciyim - babasının helallerimi arkadaş armut dibine düştü nerde yaşıyorsun sen memlekette başına çökmediği firma kalmadı alayını boğazlayıp elime geçirdi helalci ülker amcan şimdide vıınn gemiyi ilk kim terkeder!!!!!!
Erkan16 - Murat kardeş senin ürünlerin bu ülkenin ürünü olduğu halde bile en pahalı ve alınması en güç ürünler pınar süt pınar salam veya şok marketler falan filan neyse şimdi sana soruyorum neden bu kadar düşmansınız ülkene insan demez mi ulan ben bu ülkede var olmamı bu yöneticilere borçluyum öyle veya böyle senin hiç mi suçun yok veya bu ülke evladının hep devlet mi suçlu hep mi haklısın veya haklısınız çok mu temiz insanımız var bizim vatan haini ülkesini şikayet eden yatırım yaparsın gereksiz diyen soyan söven çırpan talan eden çok mu iyi insanlarız biz yazık çok yazık.
Vatandaş - Yalanfan kim olmuş. Uydurma bir senaryo. Gerçekler daha sonra su yüzüne çıkar
Kansav - Akyazıda nişasta fabrikası diye sadece glikoz üreten GSF fabrikasına kim yol veriyor ?
M.t. - O zamanın maliye bakanı Kemal Unatıkan
Zeki Aksakal - En şyisi gazkı içecekleri eline almamak.Biz Türkler ne zaman sağlığımızı tam düşüneceğiz bilemiyorum.Herhalde böbreklerimiz arızalanınca. Bilim adamlarını sahaya davet ediyorum.Selamlar
Gerçekler Baska - Ülker sadece ozaman colaturkayi satmadi.bank sayadan parasını çekmesi istendi.yapmadi.devlet desteğini çekince derby meşhur bir reklemi vardı hani Ali desidero diye Exper golf dondurma ak gıda süt fabrikaları ve daha gizli ortak bir çoğunu satmak zorunda kaldı .ben ak gıdada posta basiyken değişim diyerek çıkardılar gordikki bizim yerimize ise alınanlar hep feto severlermis biz olaylardan sonra bunlar kaçıp aranır olunca anladık durumu .bu şirketlerin acilen payları gıdada düşürülmesi lazım.daha birçok ortak olduğu fabrika var Ülker'in .etide buna dahil .kendi ak gıda dergisinde yazmışlardi.karamanda yanlış hatırlamıyorsam büyük bir marka daha var di.bime de çoğu buradan yapılıyordu .
Sakarya54 - ne anlatıyorsun değişik?
Sakaryali54 - Bu piyasa da coca cola ve diğerleri diye bir kavram vardır, aslının olduğu yerde taklitleri yaşayamaz...bazı aklı evvel ler cola şişelerini yere doksede bu sonuç değişmez...
Fakir - Ali Coşkun
Abdulcabbar - Cola turka tat olarak kolayla pepsiyle hic bir zaman rekabet etmemistir ucuz diye içen icmeye calıstı nokta....
54karya - yerli ve milli olduğu için reklam top şapka her yerde kola turka vardı.
DOBRA DELİ - LAFA GELİNCE MİLLİ OLANLAR ,
İŞ İCRAATA GELİNCE ECNEBİYE ÇALIŞIRSA OLACAĞI BUDUR.
AHH AH BJ MİLLETİN MİLLİLİĞİ VE MÜSLÜMANLIĞI SADEDE BEDENEN.
AMA BEYİNLER HEM CENABET HEMDE FİRAVUN
Zümrüd ü Anka - Rakipleriyle mücadele ederken biz müslüman firmayız yerliyiz milliyiz diye yırtındılar ama cargıl gibi bir firmayla ortaklık etmektende çekinmediler ektiklerini biçiyorlar ülker ürünletine takılıp kalmayın sadece Karaman'da 30 küsur firma var ve bunlardan daha sağlıklı ürün çıkartıyor avrupada büyük marketin birinde Ülker reyonu 7 metreyken Karaman'lı firmanın reyon uzunluğu 30 metreye yakın Escape yi görünce ilk İspanyol firma zannettim ama üretim bilgilerini okuyunca yeli, milli ve Karaman'lı olduğunu öğrenince gurur duydum.
Şaşırdım - Coca-Cola neden şikayet etti devlet niye ceza kesti gerçekleri söylesene ben kolaya şeker yerine mısır şurubu koydum çünkü çok para kazanmak istedim rekabeti bozdum insan sağlığı ile oynadım desene.Devleti suçla sen sütten çıkma ak kaşıksın.
Ekaplan - Coca cola ve Pepsi pancar şekerimi kullanıyor sanıyorsun???
Ali Asker - Adi turka kendi yahuda
Deniz - Yine Amerika ?? var lanet olasıca. Amerika bizim en büyük düşmanımız
Bay X - Bizim en büyük düşmanımız kendimiz
Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.