Bakanlık duyurdu! 10 soruda kentsel dönüşüm kredisi

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ide yıkıma sebep olurken 50 bine yakın vatandaşımız enkaz altında kalarak can verdi. Depremlerde 11 ilde 20 binden fazla bina yıkıldı binlerce bina ağır hasar aldı. 11 ilde depremzedeler için geçici ve kalıcı konutlarla ilgili proje hazırlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, 'Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi'ne ilişkin, 10 soruya yanıt verdi.

Büyütmek için resme tıklayın

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde geçici ve kalıcı konutlarla ilgili inşa süreci devam ederken, kentsel dönüşüm programı kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca 'Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi' hazırlandı.

Riskli alanlarda yer alan ya da kendisi riskli olan yapıların dönüştürülmesi için hazırlanan destek paketine ilişkin sorulan 10 soruya, 2 bakanlıktan yapılan ortak açıklamada yanıt verildi. 10 soru ve yanıtları şöyle:

1- Kentsel dönüşüm kredisinde devlet desteği ne olacak?
CEVAP: 1,49 faiz oranının 0,70'ini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karşılayacak, 0,79 faiz imkanıyla krediden yararlanılabilecek.

2- Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmak için bir şart var mı?
CEVAP: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirdiği kuruluşlara riskli yapı tespitini yaptıranlar, bankaya müracaat edebilecek.

3- Kiracılar yararlanabilecek mi?
CEVAP: En az 1 yıldır riskli yapıda oturan kiracılar veya ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahipleri yararlanabilecek.

4- 1 kişi birden fazla yapı için kredi kullanabilecek mi?
CEVAP: Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 3 milyon TL'yi geçemeyecek. Bu tutar altında birkaç dairesini dönüştürebilirse faydalanabilecek.

5- 2'nci daire için dönüşüm kredisinde faiz oranı değişecek mi?
CEVAP: İlk daire için 0,79; diğeri için 0,89 oranla kredi verilecek.

6- İş yerlerini dönüştürmek isteyenler en fazla ne kadar kredi alabilecek?
CEVAP: İş yeri için 1,10 faiz oranıyla 800 bin TL kredi alabilecek.

7- Kaç yıl vade yapılacak?
CEVAP: Konut kredilerinde 10 yıl, iş yeri için 7 yıl vade uygulanacak.

8- Başvuru için süre kısıtlaması olacak mı?
CEVAP: Tahliye veya yıkım tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde, bankalara faiz destekli/kar payı kredi için başvuru yapılabilecek.

9- Kredi desteğinden yararlanmak için tüm komşuların anlaşmaları mı gerekiyor?
CEVAP: Kredi desteğinden faydalanmak için binanın anlaşma ile tahliye edilmesi şartı aranıyor.

10- 15 daireli bir apartmanın dönüşümü için 15 daireye de ayrı kredi mi verilecek?
CEVAP: Hak sahipleri farklıysa 15 daire de krediden yararlanabilecek.

20 Mar 2023 - 14:25 - Ekonomi --- Okunma

Son bir ayda medyabar.com sitesinde 11.278.715 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Medyabar Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.

01

Eserokulu - Ev rahmetli dedemizin üzerine var bi dünya kardeş paylaşılmamış ve öylede gidecek bu durumda olanda bi dünya insan var. Bizim gibiler nasıl faydalanacak

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 20 Mart 21:18
02

Boolum - @Eserokulu 01 nolu yoruma cevabı: Bende aynı durumu merak ediyorum. Miraslı konutlarda durum nasıl işleyecek ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mart 01:26