Sağlık Bakanlığı, taksiler ile taksi duraklarında Covid-19'a karşı alınan önlemleri maddeler halinde açıkladı. Bakanlık, "AVM’de ve AVM’deki iş yerlerinde görünür yerlere COVID-19 önlemleri ile ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve iş yeri içinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır. AVM ve iş yerlerinin girişinde, ayrıca AVM içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulmalıdır. AVM girişlerinde bulunan hava perdeleri çalışıyorsa kapatılmalıdır." ifadelerini kullandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, taksi duraklarında Covid-19 hakkında bilgilendirme yapılması ve duraklara Covid-19, el yıkama, maske takma kuralları konusunda afişler asılması gerektiği belirtili. Açıklamada, "Ticari taksi duraklarında kişiler arası mesafe (3-4 adım, 1 metre) korunmalıdır. Ateş, öksürük veya solunum sıkıntısı olan, Covid-19 olan ya da son 14 gün içinde Covid-19 vakası ile teması olan şoförlerin çalışmaması sağlanmalıdır. Ticari taksi duraklarının temizliği günlük olarak su ve deterjan ile yapılmalıdır. Durağın içinde sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, masa yüzeyleri, elektrik düğmeleri gibi) temizliğine özellikle dikkat edilmelidir" denildi.
TAKSİ ŞOFÖRLERİ İÇİN ÖNLEMLER
Açıklamada, şoförler için alınması gereken önlemler de şöyle sıralandı:
"Ticari taksilere aynı anda 3 kişiden fazla müşteri kabul edilmemelidir. Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket etmeli ve aracın içinde mutlaka tıbbi maske kullanmalıdır. Maskeler nemlenmesi durumunda değiştirilmelidir. Maskeler çıkarılırken lastiklerinden tutulmalı, maskelerin dış yüzeyine dokunulmamalı, maskeler tekrar lastiklerinden tutularak takılmalıdır. Kullanılmış maskeler ağzı bağlı çöp torbasına atılmalıdır. Maske değiştirme söz konusu ise el antiseptiği kullanılmalıdır. Temassız ödeme yöntemleri teşvik edilmelidir."
MÜŞTERİLER İÇİN ALINAN ÖNLEMLER
Taksideki müşteriler için alınması gereken önlemlere de dikkat çekilerek şöyle denildi:
"Taksiye binen tüm müşteriler tıbbi/bez maske takmalı ve yolculuk boyunca çıkarmamalıdır. Covid-19 ile uyumlu belirtileri (ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı vb.) olanların tıbbi maske takması sağlanmalı, sağlık merkezine yönlendirilmelidir. Ticari taksilerde, gün içerisinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde alkol bazlı el antiseptiği veya yüzde 70’lik alkol içeren kolonya bulundurulmalı, müşteri taksiye bindiği anda şoför tarafından alkol bazlı el antiseptiği veya kolonya müşteriye ikram edilmelidir."
TAKSİLERİN TEMİZLİĞİ
Açıklamada taksilerin havalandırılması, temizlik ve dezenfeksiyonu ile ilgili de şu ifadelere yer verildi:
"Taksilerdeki klima sistemi havalandırması, dışarıdan temiz havanın içeriye alınması şeklinde olmalıdır. Klimanın iç havalandırma sistemi (içerideki havanın tekrar içeriye verilmesi) fonksiyonu önlenmelidir. Ticari takside pencereler uygun olan her fırsatta açılarak taksinin iç havasının temizlenmesi sağlanmalıdır. Ticari taksinin genel iç temizliği günde en az 6 saatte bir olmak üzere su ve deterjan ile yapılmalıdır. Aracın iç yüzeyi su ve deterjanlı bez kullanılarak silinmelidir. Her müşteriden sonra sık temas edilen yüzeyler (kapı kolları, telsiz, cam açma düğmesi, emniyet kemeri tokaları) önce su ve deterjanlı bezle silinmeli, daha sonra da 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya yüzde 70’lik alkol/kolonya ile dezenfekte edilmelidir. Bu temizlik yolcu olmadığı durumlarda yapılmalı ve sonrasında kuruyana ve koku çıkana kadar havalandırılmalıdır."
Yorum yazarak Medyabar Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Medyabar Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(7)Sakaryalı - 2 aydır evlerdeyiz sokaklarda gezenler yüzünden evlerde kalmaya devam edecez anlaşılan bizim günahımız ne dişimizi sıktık sıktık biraz daha sıkamazmıydık avmlet için daha çok erken
Sakaryalı - AVM’leri açarken tedbirlerle aynı şekilde camilerimizde açılsın vakit namazlarımızı ve toplu Cuma,teravih namazlarımızıda kılalım
Kökten Sakaryalı - Vaka sayısı patlayacak.sanki bilinçli yapılıyor gibi toplum bağışıklık kazansın diye midir nedir!
Pandemi - Avm berber vs nasil bir tedbir alabilirsiniz zaruri bir ihtiyac olsa eyvallah insanlar rahati icin buralari ziyaret ediyor ben herkez gibi evimde sac trasi oluyorum ayda birkere. yada uzerimdeki kiyafet eski olsa saglikdan dahami onemli bence cok yanlis bir uygulama bilim kurulu bu kararı alabiliyorsa piknik alanlarinin ve sokak cikma yasagininda kaldirilmasi gerekli cunku insanlar acik alanlarda virus felan kapmaz bu kanitlanmis durumda ama avm de yuruyen merdivenden kapabilir berberde kapabilir adapazarinda hangi berber hijyen kuralina uyabilir hastanede okadar korumali kiyafet giyip virus kapan saglik gorevlisi varken?
Deli̇ Murtaza :) - VAKA SAYISI 350 İKEN KAPANAN AVMLER SAYISI 120 BİNİ GEÇİNCE AÇILIYOR :) AÇIK HAVADA, SAHİLDE YÜRÜYÜŞ VE SPOR YAPMAK YASAK, AVMLER AÇIK. ALLAH AKIL FİKİR VERSİN
Mustafa... - Avm lerin berberlerin ve bir kaç daha açılacak olan işletmelerin daha açıkmaması gerekiyordu tabi benim düşüncem. Daha erken sanki. Ben 15 20 Mayıd arası yeni vaka sayılarını merak ediyorum. Milletimiz hala tedbirsiz maskesiz dolaşıyor. Tam 43 gündür ailemle evdeyiz inşallah sosyal hayatımıza tertemiz bir şekilde başlayabiliriz.
Vatandaş - avm dediğin yer zaten kapalı alan ,açılması için daha beklenilmesi lazım dı
Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.