Sakarya’da valilik yapmak öyle pek kolay değildir. Genel olarak bakıldığında Sakarya’da valilik yapanlar ya terfien bir kente atanırlar, ya da merkeze giderler. Hemen hemen çoğu ilimizde olumlu ya da olumsuz iz bırakırlar.
Bugün ilimizden olumlu iz bırakarak ayrılan valilerimizden Cahit Kıraç ve Nuri Okutan’dan söz etmek istiyorum.
Cahit Kıraç, yüzyılın felaketi 1999 depreminin 2. ayında ilimize atanmıştı. O günleri yaşamayanlar, çekilen sıkıntıları da anlamazlar. Zaten anlatması da çok zordur.
Vali Kıraç, ilime atanır atanmaz vali yardımcılarının büyük bölümünü değiştirmişti. Zaten felaketi Adapazarı’nda yaşayanların o psikoloji ile görev yapmaları çok zordu.
Deprem sonrası Sakarya Valiliği Kent Meydanı’nda kurulan prefabriklerde hizmet veriyordu. Biz de o zaman deprem sonrasının tek ofset gazetesi olan Adapazarı Gazetesi’ni valilik prefabriklerinin hemen yanında kurduğumuz çadırda çıkartıyorduk.
***
Daha öncede belirtmiştim. Vali Kıraç, ilimizde yaptığı ilk toplantıda vali yardımcılarına kendisinin bana ifadesi ile şöyle demiş:
“Bakın bu insanlar büyük sıkıntı ve acı çektiler. Evleri barkları yıkıldı. Kimisi ailesini, kimisi arkadaşını kaybetti. Bu kapıdan giren her vatandaşın isteği yerine getirilecek. Şayet yerine getirilmesi imkansız bir şey ise kendisine neden imkansız olduğu anlatılacak. Bu kapıdan hiçbir vatandaş kafasında soru işareti ile ayrılmayacak.”
Gerçekten de öyle oldu. Sakaryalılar valisine güvendi o da bu güveni boşa çıkarmadı.
Bir örnek vermek gerekirse deprem sonrası hak sahipleri için kalıcı konutlar yapıldı. Kalıcı konutların vatandaşlara dağıtılmasında diğer deprem bölgelerinde büyük kavgalar vardı. Hak sahipleri konutların dağıtımında bazılarına ayrıcalık tanındığını iddia edip olaylar çıkardılar.
Sakarya’daki konutların dağıtılmasında ise hiçbir şaibe yaşanmadı. Konutlar kapalı spor salonunda 4 noter tarafından vatandaşın gözü önünde yapıldı. Ayrıca kura çekimi salon dışına kurulan büyük ekrandan naklen yayınlandı. Kimse en küçük bir şüphe duymadı.
***
Vali Kıraç, Sakarya’da normal hayata geçilmesi için büyük çaba harcadı. Şehir içindeki prefabrik işyerleri makul bir sürede kaldırıldı. Spor müsabakaları düzenlendi. Kendisi de Sakarya’nın eski futbolcuları ile yapılan maçlarda oynadı.
Adana’ya vali olarak giderken kendisini binlerce kişi uğurladı.
Ahde vefa örneği
Vali Kıraç, aynı zamanda ahde vefaya büyük önem verirdi. Bir örnek vermek gerekirse Sakarya Gazeteciler Cemiyeti’nin eski başkanlarından Necdet Güngörsün vefat ettiğinde ben İzmir yakınlarında tatildeydim. Kıraç, benim orada olduğumu biliyor. Beni telefonla aradı, “Necdet Güngörsün vefat etmiş. Ben cenazeye gideceğim. Sende gelir misin?” dedi. Ertesi sabah erkenden İzmir Valiliği’nin Konak’taki valilik konutuna geldim. Valiliğin makam aracı ile (Kıraç bunun için izin almıştı) Adapazarı’na geldik cenazeye katılıp aynı gün İzmir’e geri döndük. Adapazarı’ndan her geçişinde mutlaka buradaki dostlarına uğrar hasret giderir.
Nuri Okutan dönemi
Cahit Kıraç’tan sonra Sakarya Valiliğine Nuri Okutan atandı. Aslında bugün bu konuya değinmemin nedeni yıllardır yerel gazeteciliğin duayenlerinden Erol Ulu’nun bana attığı bir fotoğraftır. Bu fotoğrafta görüldüğü gibi bir etkinlikte kucaklaştığım eski Sakarya Valilerinden biri Nuri Okutan, gerçekten ilimizde olumlu anılar bırakan valilerinden biridir.
Okutan, deyim yerindeyse Sakarya’nın sıra dışı valilerinden biriydi. Şuanda Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın konuştuğu gibi ilimizin süs bitkiciliğinde pilot il olması için olumlu işler yapmıştı. Örneğin il özel idaresi bütçesinden 7 milyon ödenek çıkartarak şeker fabrikasının şeker şirketine ait arazilerini satın aldı. Bu arazileri süs bitkiciliği yapan firmalara kiraladı. Bugün Sakarya süs bitkiciliğinde fuarlar düzenleyip Türkiye genelinde söz sahibi olmuşsa bunun önderi Nuri Okutan’dır.
***
Okutan, Sakarya’da kitap okuma seferberliği başlatmıştı. Her okulda ilk dersler de kitap okutuluyordu. Okutan’ın kitap okuma seferberliği nedeniyle Koç Vakfı 100 bin lira ödül verdi. Okutan, bu para ile Camili 2’de annesi adına “Fatma Ana” adı ile bir okul yaptırdı.
Okutan, ilimizin turizm açısından adını duyurması için büyük çaba harcamıştı. Örneğin; Serdivan Kırantepe’de yamaç paraşütü yapılması onun döneminde olmuştu. Kendisi de çoğu kez yamaç paraşütü yapmıştı. Mudurnu Deresi’nde rafting yapılmaya başlandı. Okutan, basın mensuplarını da rafting yapmaya davet ederdi. Kendisine “Benim yapacağım sporda ayaklarım yere değmeli” demiştim. Zeki Aydıntepe üstadımız koşa koşa rafting yapmaya gitmiş, yüzü bembeyaz geri döndüğünde “Bir daha çayı ancak bardakta görürüm” diyordu.
Okutan, ilimizde olumlu izler bırakarak ayrılan bir valiydi. Trabzon’a atandığında Sakaryalılar kendisini yakışır bir şekilde uğurlamıştı.
Yorum yazarak Medyabar Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Medyabar Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(6)Taraklili - Taraklı ya yaptıklarını yazmamışsınız. Restarasyonda Sn Kaymakamım şimdi Tokat Valisi Dr. Ozan BALCI ve Eski Belediye Başkanı Tacettin ÖZKARAMAN ile Taraklının makus talihini değiştirdiler. Biz böyle biliriz . Cahit KIRAÇ ise devlet adamlığı ve devletin ne olduğunu dönemin Kaymakamlarından Önder BAKAN ile ilçemizde gösterdiler. Kısacası bizim gözümüzde hizmetleri olan unutulmayan ve iz bırakan valillerimizdi.
Katı Sakaryalı - Cahit Kıraçı tek geçerim adam gibi adamdı be! Nuri okutan için aynı aşağıdakiler gibi aynı şeyleri söyleyemeyeceğim.....
Hakan. - Bir Vali gelip te, kamu çalışanlarının mesai saatleri ne riayet etmelerine isterse, mesai saatinde denetlerse kamu çalışanları bakımından en istenilmeyen vali olur. Örnek, Nuri Okutan, H Avni Coş.
Coş - HATIRALARDA KALAN TEK VALİ VAR ODA REİSİN SAĞ KOLU BİR BORU TÜFEK GİBİ ŞEYİ OMUZLAYAN VARDI YA HANİ COŞ MUYDU ÖYLE BİRİ.
Seni Hiç Sevemedim - Şahsım olarak fikirlerimi yazmak istiyorum.Gazeteci kardeşimiz de şahsi fikirlerini yazmış.Cahit Kıraç için yazdıklarına katılıyorum.Ancak Nuri Okutan için aynı görüşte drğilim.O deprem sonrası insanların daha pisikilojilerinin düzelmediği dönemde insanlara tepeden bakan ve şahsım olarak hiç sevmediğim bir kişiliği vardı sayın Nuri Okutanın.Çok iyi hatırlıyorum bizim bir tıplantımıza katılmıştı .Tabiki o dönem valimiz olduğu için sözlerine karşı çıkmamız öümkün değildi.Toplantımızda bir konuşma yaptı bir saatten fazla konuştu kurumumuz çalışanlarına olmadık hakaretlerle dolu bir konuşmaydı hiç unutamıyorum.Onu tanımayan biri dinlese o konuşmayı onun şehrin valisi değilde Yunanistanlı bir Türkiye düşmanı sanırdı.Hele aşağıladığı kişilere karşı o anki tavrı onun ne kadar farklı bir aile yapısıyla yetiştiğini belli ediyordu. Şahsımla en küçük bir ilişkisi olmamasına rağmen onu hiç sevemedim.Şuanda anlıyorumki hiç yanılmamışım...Sayın köşe yazarımızın Nuri okutan ile ilgili yazdığı bu yazısı için diyorumki....Nuri okutanı övdüğü şeyler onun görevi tabiki yapmak durumunda.Ama ben sevemedim hiç sevecen bir yaklaşımı yok ve benim için çok itici bir yapıya sahip.Allah ıslah etsin.Ülkemizi kibirli ve kendini beğenen insanların şerrinden muhafaza eylesin....Aminnn.
Tg - İL HALK KÜTÜPHANE MÜDÜRÜNE YAPTIĞI HAKARETLERİ DE UNUTMAYALIM
Öğretmen - Yazınıza katılıyorum bizimle de bir toplantı yapmıştı aynı şeyleri biz de yaşamıştık
Yazılan yorumlardan Medyabar hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Medyabar editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Medyabar değil haberi geçen ajanstır.